Sunday, July 11, 2010

.Kisah benar tentang microsoft word.


Bismillahirrahmanirrahim




wooo..apekah motif? haha. sile call number di atas utk mendapatkan servis da vary hansom tailor =P wahaha
[perasan btol dia neh]




my lovely laptop :)
[sila behave ek sepanjang semester I 2010/2011 ni.saye amat memerlukan anda.]


Ini adalah kisah benar mengenai Microsoft Word Helpline (bantuan berkenaan Microsoft Word melalui telefon). Seorang pekerja di helpline ini telah diberhentikan. Walaubagaimanapun, pekerja ini telah menyaman Word Perfect atas dakwaan "Memecat tanpa sebab". Inilah perbualan telefon pekerja berkenaan yang menyebabkan beliau dipecat.




"Ridge Hall computer assistance; boleh saya bantu anda?"
"Ya..err saya ada masalah dgn Microsoft Word"
"Masalah bagaimana tu encik?"
"Saya sedang menaip,tiba-tiba semua perkataan tersebut hilang.."
"Hilang?"
"Ya,ia hilang.."
"Hmm..macamane monitor anda kelihatan sekarang?
"Kosong,tak ada apa-apa."
"Tak ada apa2?" "Blank, ia tak respon apa2 bila saya menaip."
"Adakah anda masih didalam Microsoft Word atau anda telah keluar?"
"Macamana saya nak tahu?"
"Bolehkah anda nampak C: prompt pd skrin anda?"
"Apa itu si-perom?"
"Tak apalah, boleh tak anda gerak-gerakkan mouse anda di skrin?"
"Cursor pun tak ada, kan saya dah kata ianya tak memberi sebarang respon bila saya taip."
"Adakah monitor anda ada power indicator?"
"Monitor tu apa?"
"Ianya adalah sebuah alat yg ada skrin padanya dan ianya berbentuk seperti TV dan adakah ianya mempunyai lampu kecil yang menyala bila monitor anda dihidupkan?"
"Saya tak tahu."
"Baiklah. kalau begitu cuba lihat dibelakang monitor anda dan cuba cari soket dimana wayar power anda dipasangkan.boleh nampak tak?"
"Rasa-rasanya"
"Bagus.ikut wayar tersebut hingga ke plug.dan adakah ianya dipasangkan pd soket elektrik di dinding anda."
"Yaa.terpasang."
"Masa anda lihat di blkg monitor td,perasankah anda ada 2 wayar terpsg di blkg monitor anda, bknnya 1?"
"Iya ke?"
"Sebenarnya ada 2. sekarang saya nak anda pergi balik ke belakang monitor dan cari satu lagi wayar tersebut."
"Okay.jumpa dah."
"Cuba ikut wayar tersebut dan beritahu saya samada ianya terpsg dgn ketat di blkg komputer anda."
"Alamak tak sampai la."
"Ok..boleh cuba jenguk2 samada ianya terpsg atau tidak?"
"Tak boleh."
"Tak boleh juga ke jika anda cuba panjat apa2 spt kerusi dan tgk kt blkg tu?"
"Oh, saya tak nampak bukannya sbb angle tak betul, tapi pasal gelap."
"Gelap?"
"Ya.lampu pejabat ni terpadam dan satu2 nya sumber cahaya yg saya ada adalah dari cahaya tingkap."
"Ok, kalau macamtu, hidupkanlah lampu pejabat anda."
"Tak boleh."
"Tak boleh? Kenapa?"
"Sebab kat pejabat saya 'blackout', tak ada elektrik"
"Blackout..tak ada elektrik?aha. okay. kita dah dapat penyelesaiannya sekarang. anda masih mempunyai kotak, manual & brg2 pembungkusan semasa komputer ini dihantar?"
"Ada..saya simpan kt dalam almari."
"Bagus.pergi ambil brg2 tersebut & unplug komputer anda. kemudian bungkuskan sepertimana ianya baru2 sampai dulu. hantar balik ke kedai dimana anda beli dulu."
"Ehh..ye ke? mcm tu sekali punya teruk ke?'
"Iya.rasa-rasanya mcm itulah."
"Err..okeylah. nampaknya saya kena buat mcmtu lah. tapi nak cakap apa dgn pekedai tu?"
"Beritahu mereka anda terlalu bangang utk memiliki sebuah komputer."


hahaha. :) -sumber : majalah G3 keluaran ke 77-




wahai kawan2 ku. harini tarikh saye pulang ke kampus. utk register hostel/mahallah. saye sgt rindukan mahallah asma' setelah kene berpindah sekejap ke asiah utk semester pendek bebaru ni. harap2 semuanya okay.

Esok, 12 julai kelas akan b'mula. tetapi kan, amat mendukacitakan saye hanya dapat 5 subjek je skrg. iaitu ;

  • Company Accounting
  • Business Finance
  • Business Ethics
  • Organizational behaviour
  • Ethics & Fiqh for everyday life
Cik nana harus mengambil sekurang2nya 6 subjek. ingat nak add Decision Science dgn BM Komunikasi Perniagaan /Company Law.

tetapi semua kelas utk subjek2 tersebut telah PENUH! doakan saya dapat add lagi subjek2 tersebut secara online dalam minggu ni jgk. mintak2 ada org DROP subjek tu. please ea korang.sayang Nana tak? =P sy btul2 dah serik nak buat secara manual lg..tolong..! hek3.. :)




to handle yourself, use your head. but to handle others, use your heart :)




p/s: saya berDOA sgt2 agar semua kerja2 saye dipermudahkan. Rabbi yasir wa'la tuassir..
www.tips-fb.com

3 gigitan apple:

Naqib Mohamad said...

add n drop manual saket hati sgt.. penat! HAHA

.Cik Nana. said...

tau xpe.fed-up!!

hajri said...

hahaha lawak cite sal word
kalo sya mau dia kna maki dah awai2
sabar sngguh jawab tipon tu