Tuesday, June 8, 2010

Jalan utk mengatasi kesepian.



Bismillahirrahmanirrahim


hai semua! agak beberapa ketika cik nana tidak mencoret di sini. blogwalking pon jarang2. tapi ada juga menjengah ke beberapa favourite blog yg cik nana suka. tapi tak haruslah di tulis di sini pon kan.bukan tak nak menulis tetapi bila mood malas itu datang ditambah pula dengan rasa mengantuk yg menjadi2 sekarang ni mmg tipis la harapan utk mencoret sesuatu di sini.

sesuatu utk sesuatu :)



cik nana nak bertanya, pernah tak kamu semua rasa kesunyian?atau lagi tepat kesepian?hm.yea.keadaan itu hampir PERNAH dirasai oleh semua orang.bagi yg tak tahan dan kadang2 boleh menyebabkan perasaan memberontak dan adakalanya rasa mcm nak tendang2 dinding je. haha. btol tak?

ada cara mudah utk atasi kesepian yg cik nana nak berkongsi :

  • membeli membelah adalah jalan paling mudah utk hilangkan rasa sepi. tak pun window shopping pun boleh lah juga.
pendapat cik nana : kadang-kadang best jgk jalan2 sorang.perhatikan gelagat orang ramai.sedikit sebanyak terhibur jgk hati ni.
  • mengurungkan diri dalam bilik sambil melayan lagu-lagu. suka tuk diingatkan selain manusia, lagu-lagu juga dapat menjadi peneman yg paling setia di kala kita rasa sunyi dan sepi.
pendapat cik nana : elakkan dengar lagu2 berciri sentimental tak pun lagu mendayu2 yg boleh menyebabkan korang burst into tears la kan. better dgr lagu mcm Jai Ho tu pon okay gak.hoho.
  • memasak atau mengemas rumah dapat mengisi rasa kesunyian dan kesepian yg dialami.
pendapat cik nana : itupun kalau mood rajin dtg. haha. tapi cik nana cadangkan buat la aktiviti yg boleh diri kita dilayan bukannya kita melayan orang lain.faham tak?tak faham sila buat2 faham sudah. he3..
  • membaca bahan bacaan yg disukai.tak kira la majalah ataupun novel.dan tak kira juga samada ilmiah ataupun tidak.
pendapat cik nana : yea.setuju sgt. membaca boleh juga menjadi inspirasi kepada kekosongan hati. selain itu membaca juga boleh menambahkan ilmu pengetahuan. because knowledge comes from reading.the more we read, the more info we get. =)




oh ye, cik nana dah habis kelas. minggu depan final exam kemudian bercuti sebulan. yuhuu.



baru lepas makan aiskrim tadi! suke sgt :D




+ Bila orang yg kita cintai menangis, kita akan turut menangis sama.
+ Bila orang yg kita suka menangis, kita akan berusaha membuatkan dia gembira. :)



www.tips-fb.com

21 gigitan apple:

Anonymous said...

(",) menarik2... gud luck 4 exam.. all the best(",)

Sidratul Muntaha said...

Nana... ;')
Kadang2 tu atin ada jugak rasa sunyi tapi tak adalah sampai peringkat sepi lagi.Sunyi tu bila duduk sorang2 kat umah. Tak sepi sebab ada kuzing temankan.

Apappun Allah ada bersama ;')

p/s: makan aiskrim dengan bergaya~ ;p

.Cik Nana. said...

thanx anony..*i know who are u..he3..*

.Cik Nana. said...

atin : thanx for the comment.
he3..sepi tu atas sket dr sunyi kot?ape2 pon bile rase 2-2 ni mmg sgt sedih la.hoho.
kucing?kucing nana ske tido :P

p/s : aiskrim tu sodap!hiks..

Anonymous said...

(",)... u know me??hak3 all the best exam.. jgn biarkn diri dlm ksunyiaan...huhu(",)

.Cik Nana. said...

anony : of course i know you. bkn nak biarkan dlm kesunyiaan.tp kesunyiaan yg dtg sndiri. :)

Anonymous said...

(",)
ksunyian dtg cm mana? bjalan ke blari??hik3=D

.Cik Nana. said...

anony: datang secara merangkak.haha.sampai eja kesunyian pon jd kesunyiaan..haha..ape da..patot la rase cam pelik smcm ja..

Anonymous said...

hak3=D... okey... happy slalu...(",) sunyi cr la tman bborak spe2... bf ke.. best fren ke..(",)

Hizami Rahim said...

hehe.
sunyi?
zami selalu hang out dgn kwn2.
supaya hilang sunyi.
;)

MuNsYi SaMa said...

nk dekat exam ok sunyi2 ni, leh fokus revision. =)

fiera said...

nana: gudluck for eaxm tau! :)

fiera said...

*exam

.Cik Nana. said...

Anony : teman borak ade. hak2.tengkiu..

.Cik Nana. said...

hizami : bagos la tu. now,xramai kwn2 nak ajak kluar :(

.Cik Nana. said...

munsyi : revision?xjgk..akhirnya hadap lappy jgk..:( cedihnye..!

fiera : thanx..

em said...

husna, ngko dh mcm pakar motivasi lak. kes3~~~~

Cik Rara said...

kekadang ada jugak rasa sunyi..tp shopping mmg dapat ilangkan rasa tu..hehe :)

cik asma' said...

nana all da' besh ye...

.Cik Nana. said...

nina : hakhak.ade bakat kan? :P
cik rara : shopping time ade duet ley la..kalaw tak akibatnye ley merungsingkan fikiran gak..
cik asma : tengkiu..

maira adreanna said...

saya suke jln sorang2, rase tenang .