Saturday, May 29, 2010

.Perihal Sibuk dan Sombong.



Bismillahirrahmanirrahim

Sudah beberapa hari tak dapat menulis di blog apple merah ni.tidak dinafikan memang terasa sedikit kekosongan dan kesunyian terbit di sanubari ini. cewahh. bersastera sgt lah pandai cik nana neh.hempok ngan kerusi lajulaju baru taw. he3.apa-apa pun cik nana harap agar semua kawan2 cik nana dalam keadaan kesihatan yg merah jambu. *ye lah kan, in pink of health :P*



cik nana tak tahu la. sejak akhir2 ni, always burst into tears. Plus, sedikit tekanan akibat assignment subject commercial law yg agak menyusahkan hati ini. tolonggglah...!! saye nak seorang lawyer duduk sebelah saye boleh tak? alhamdulillah harini saye berpeluang berjumpa dgn seorang lawyer dihadapan saye. she teach me about my case study assignment.
the case involved Leha Binti Jusoh Vs Awang Johari.moreover, this is an individual assignment. at first when i read the case, seriously i cannot understand anything. zero! can u imagine? how hard the subject is..i'm burst into tears again..luckily today i went to our new house somewhere which 8 km far from our current house, my future neighbour is a lawyer. so my mum asked whether she can help me. alhamdulillah..praise be to Allah. i managed to understand the case! yuhuu.. back to normal again.




this is how the case look alike. the lawyer really help me a lot. she explained to me from the beginning until end. i told her i cannot understand law words because i'm an accounting student. haha. boleh terima ke alasan tu? bwek! thanx Allah that i got the chance to met her. sebab benda ni kebetulan je kan. inikah yang dinamakan TAKDIR?



time flies so fast~

"Demi masa, sesungguhnya manusia benar2 berada dalam kerugian kecuali org2 yg beriman & beramal soleh, yang berpesan dgn kebenaran & kesabaran..."


Saban hari saye mendengar keluhan dr ramai pihak tentang keadaan mereka yg terlalu sibuk. sibuk sana sini. kerja banyak. kerja bertimbun. berkejar ke sana ke sini. sedar tak kadang2 kesibukan ini boleh menjadikan seseorang itu SOMBONG?

Secara jujur, manusia yg sibuk ialah manusia yg sombong . Tidak percaya? sila baca kitab Imam Ghazali tentang perihal manusia sibuk dan sombong. Kalau tidak ada cuba perhatikan perihal naratif disekeliling kita.

Anak yg sibuk-sombong mahu berjumpa orang tuanya. Pelajar yg sibuk-sombong mahu menghubungi ibu bapanya. Kekasih yg sibuk-sombong bertanyakan khabar temannya. Inilah contoh-contoh yg menunjukkan sibuk itu sombong. anda percaya sekarang?

  • Gunakan masa utk berfikir krn berfikir adlh sumber kekuatan utk mendapat petunjuk.
  • Gunakan masa utk bermain, krn bermain adlh tangki bekalan utk sentiasa kelihatan muda.
  • Gunakan masa utk membaca, krn membaca adalah asas kebijaksanaan.
  • Gunakan masa utk mengasihi dan dikasihi, krn kasih sayang adalah jalan menuju kebahagiaan.
  • Gunakan masa utk menjalin persaudaraan, kerana persaudaraan adlh jalan menuju keimanan.
  • Gunakan masa utk berjenaka, krn jenaka adlh penyeri suasana kehidupan.
  • Gunakan masa utk bersedekah, krn hidup ini terlalu singkat utk membentuk diri sbg seorang yg kedekut.
  • Gunakan masa utk bekerja krn masa adalah harga sebuah kejayaan, tetapi jgn gunakan masa utk perkara yg sia-sia.
Rasulullah S.A.W b'sabda : "Rugilah sesiapa yg melakukan sesuatu kerja 2 kali.."


Bersahabat biarlah beribu-ribu mahupun berjuta. tetapi hanya seorang sahaja yg mampu menyimpan rahsia peribadi kita iaitu diri kita sendiri. oleh itu, bersahabatlah dgn diri sendiri agar hidup lebih bermakna...




cik nana nak selalu tersenyum dan gembira mcm ni selalu boleh tak? =)






p/s : dan manusia tidak perlu menjadi sibuk. NOKTAH.
www.tips-fb.com

13 gigitan apple:

Cik Rara said...

lucky jpe lawyer y dpt bntu u kan.. :)

.Cik Nana. said...

cik rara : yup. hapy sgt :D

riBEna said...

bile pikir balik betol la kan
busy leh mnyebabkan SOMBONG
hmmmm~
=D

.Cik Nana. said...

betul tu ziera..hmm..sedih sgt kdg2 tu..

Hazwan Arif said...

i like part yg bawah tu..nice sharing =)

.Cik Nana. said...

hazwan : part bwh je?suke la semua!hehe.thanks :)

Raihana Azhari said...

betol betol betol. if kita asek cakap kite bz, one day org yang rapat ngn kita sendiri akn tinggalkan kita just because they know our answer already... which is "aku busy!" betol x??? heee~
anyway, nice sharing. and nak tnya cmne buat ada kata2 hikmat every blog. aja. buleyh??

.Cik Nana. said...

alia : betul2..sy sgt sokong same anda. kebizian mnybbkan ramai org nak lari dr kite. sobs.. :(

Sidratul Muntaha said...

'Bersahabat biarlah beribu-ribu mahupun berjuta. tetapi hanya seorang sahaja yg mampu menyimpan rahsia peribadi kita iaitu diri kita sendiri. oleh itu, bersahabatlah dgn diri sendiri agar hidup lebih bermakna...'


Really love this phrase.... :)

kalau tak nak nampak sombong senyum sorang-sorang setiap masa.hehe... ;p

.Cik Nana. said...

Atin : betul2..nana pon really like that phrase..love ourself before love somebody..

Long Haffiz Long Hassan said...

haha..
ntahla..
kkdg biler kt trllu friendly, ad org xsuka..pyh gk kan..

.Cik Nana. said...

Long Haffiz : tak suke sudah. yg penting jgn sombong. lagi org nyampah. haha.

norhafiz said...

sombong! M***Star... :P