Friday, April 2, 2010

.cerita pada hari ini..



Salam.
Hope all of you in the pink of health & happy always not matter what feeling you're having now. senyum ketika kedukaan mengambarkan ketabahan hati. do you agree with that statement? =)

pagi tadi kira-kira jam 8.40 pagi sebelum cik nana nak ke examination hall di CAC, *dah kelewatan sebenarnye, akibat tak tido sepanjang mlm,study la konon,hoho,penangan 2 bungkus nescafe mild & regular dgn kettle ditaja oleh cik nad kita,hehe*, sepanjang hari digunakan tuk menghafal term2 yg ada dlm subject fiqh for economist, tajuk2 penting seperti mudharabah, musyarakah, al-rahn (konsep gadaian) , al-wakalah (konsep agensi), bay al dayn (sale of debt), al-hiwalah (exchange of debt), al-kafalah (guarantee contract) and etc. sesungguhnya tajuk2 semua ni sgt menarik tuk dipelajari, tetapi bagi cik nana agak sukar la jgk. sbb terlalu banyak yg perlu di ingat. silap2 boleh tertukar2~terutama dlm mengingati pendapat setiap mazhab spt hanafi, hanbali, maliki dan syafie~tmbhan pula, result mid term tidak begitu memberangsangkan. :(

eh berbalik pada pangkal jalan, tersimpang siur jap td. hee. on the way ke examination hall, cik nana lalu la office mahallah, tengok ramai polis dan guard berkerumun..cik nana dlm keadaan mamai main lalu je tempat kejadian, *dlm hati, apekah yg makhluk2 Allah ni sdg lakukan?* haha,, pastu kawan cik nana mengatakan ada seorang pelajar ni dihantar ke hospital krn menjerit2 sepanjang malam dan menendang pintu office menyebabkan sepanjang jalan ada kesan2 darah..ngeri plak tgk..adeh..

lepas balik exam tu, tanya la sorg makcik cleaner ni, beliau mengatakan kemungkinan pelajar tersebut mengalami tekanan yg melampau menyebabkan dia bertindak di luar kawalan seperti itu. or in other word, can we call this "mental problem?", haha. inilah yg berlaku bila emosi mengawal diri, bukannya diri yg mengawal emosi. tgk ape dah jadi?

bayangkan dari pukul 3 pagi smpai lepas subuh dia jerit2 dgn jeritan yg sgt kuat sehinggakan menganggu ketenteraman penduduk2 hostel yg berdekatan,, menurut cerita dr sumber2 yg boleh dipercayai, pelajar tersebut menjerit2 "allahuakbar" berulang2 kali..dan buat bunyi seperti boleh dikatakan bunyi ayam berkokok?apekah yg terjadi pd diri beliau?inilah yg tidak tahu..hanya diri beliau sahaja yg tahu..




saye cuma nak berpesan pd semua dan juga diri sendiri, tak kira apa jua masalah yg melanda diri kita bawa2 lah bersabar, tenangkan diri, kawal emosi dan apa2 pun berbalik pd DIA yg maha esa..mintak pertolongan dr Allah..bukan dgn cara melakukan perkara2 yg tidak sepatutnya..kdg2 sy ada mendengar kes org yg bunuh diri bila ada masalah dan pada pendapat saya mungkin beliau menggangap cara tersebut adalah yg paling terbaik utk menghilangkan dan melarikan dari segala masalah.
ingatlah, gagal sekali tidak bermakna gagal selama2 nya. melakukan kesilapan tidak semestinya tidak boleh perbaikinya semula.

& cheers always ! &


to that someone, if you still want to be my best buddies forever, you are pleased to do so~ anytime and anywhere u can find me :) insyAllah.. sorry for everything..









There's a girl in my mirror crying tonight, and there's nothing I can say to make her feel alright :)




www.tips-fb.com

5 gigitan apple:

twinkle twinkle said...

akk rinduu laa :)

MuNsYi SaMa said...

ngerinye..stress sgt examnye tu. Kna byk ingat Allah time2 stress2 ni. All the best in your exams.:)

ueki said...

haha
btol2 igt2 yg d dahulukn...
dunia dkemudiankn,
Yg Maha Esa yg lbh mgetahui

Sidratul Muntaha said...

Assalamualaikum nana...
naper citer tu tak tersebar kat kiter?bahaya betul stress ni rupenyer...

.Cik Nana. said...

hmmm..hati2 taw kawan2 ku semua..
take care..