Wednesday, May 13, 2009

.udang masak butter.

Bismillahirrahmanirrahim


Yehaa.Alhamdulillah hari ini berjalan dgn baik sekali!petang td sy duk kt dapur utk mencuba 1 resepi ini.ini disebabkan haritu sy berchatting dgn cik "unie chicanoz" yg bertanyakan adakah sy reti buat udang masak mentega atau dlm bahasa omputihnya "prawn butter".maka sy pun mengodek2 la resepi.dengan berani mati nya sy mencuba-cuba memasak sendirian tanpa dibantu oleh sesiapa pun.hahaha!korang suka tak makan???


sy sangat bersyukur sejak akhir2 ni rezeki sy melimpah ruah..dpt banyak hadiah dr kawan2 & hidup alhamdulillah berjalan dengan baik walaupun sedikit ups & down sy hadapi dgn hati yg redha..tak lupa juga kepada abah sy yg sgt pemurah hati selalu belikan makanan yg dah siap mahupun lauk-lauk utk dimasak.cakap je sy nak makan apa,beliau pasti akan belikan..sy sgt terharu..sy harap bakal suami sy nanti bukan lah seorang yg kedekut terhadap sy..sy tak tau kalau sy dapat tahan kalau dapat suami yg terlalu kedekut..nauzubillah mintak dijauhkan..



ni cubaan pertama sy masak udang masak mentega ; komen dr family : sedikit masin :(





cubaan kedua ; alhamdulillah okay! :D







Disebabkan resipi ini bukanlah SECRET RECIPE,maka sy dgn berbesar hatinya mahu berkongsi resepi dgn anda semua!


Bahan-bahan :

1)Udang Galah

2)Butter (sy guna buttercup je)

3)Kuning Telur (kalau nak kurang kolestrol silalah gunakan OMEGA)

4)Daun Kari (mengharumkan masakan)

5)Kicap

6)1 cawan susu cair

7)Gula & Garam


Cara-caranya :


1)Udang dilumurkan dgn serbuk kunyit & goreng la sampai kemerahan.toskan dan letak didalam pinggan.*biarkan dulu*


2)Cairkan butter dlm kuali,bila da cair tu masukkan kuning telur & kacau.


3)Dgn segera masukkan daun kari,sedikit kicap,1 cawan susu cair,garam dan gula.*psst.cubaan pertama sy masin sbb letak garam la..haha.maybe dlm buttercup tu da cukup masin.ikot suka la nak letak ke tak*


4)Kacau sehingga campuran butter + telur itu bergentel & kuning.ala-ala mcm scramble egg la..waa..harum taw baunya..


5)Kemudian,masukkan udang yg telah digoreng itu dan kacau-kacau.then da siap!!JOM MAKAN!!hehehe :)


oleh kerana harini besday mama saya,maka sy yg masak kesemua ini berserta dgn sotong goreng bawang :) nyum nyum.adik2 sy makan sampai licin.hepinya sy ;)

happy birthday to my mom!! semoga diberkati Allah & panjang umur..Nana Sayang Mama! heee :)







nota kaki ; dah berapa kali makan kek secret recipe minggu ni. :) rongak gigi ku kang!nnti xde sape nak masuk meminang pulak.hahahahah

www.tips-fb.com

12 gigitan apple:

pauhputik said...

wah masak lagi.... huhuhu bertmbah ilmu nana.......... x nak post ke klate ke sket?????

NieSah said...

wah!! sedap gyler kek tuh...
akak asyik buta netri pasal masakan je lately..nak siap2 berumah tgga ke?
haha

fawwaznuha said...

nana nak siap brumah tanggala...=)
tu y g dia minta org mgajarnye..=)
nana, teruskan usaha yer...=)
sem0ga berjaya...=)

ezaty saadah said...

nana nak siap brumah tanggala...=)
tu y g dia minta org mgajarnye..=)
nana, teruskan usaha yer...=)
sem0ga berjaya...=)

.Nana. said...

mat ju - nak post camana ea..guna pos laju ke pos ekspres..hehe

.Nana. said...

niesah-takdela..saje hobi2 dimasa lapang..ni calon pun xdak lagi camno nak menikah..haih.. :(

.Nana. said...

zaty-nanti nak mintak zaty ajar nana..hehe ^.^

mr coklat said...

rupa2nye blog yg sy ikuti selama ini adalah chef nana rupenye.. suke2.. hehe.. peace!!

.Nana. said...

mr coklat-nape suke plak?konfius..heh ^.^

I n n z said...

kek sOdap sesajOrk.
hehe =)

mr coklat said...

jgn compius.. suke boleh amik resipi.. huhu..

norhafiz said...

udang? alal.. xley mkn plak.. alah la nana..
tapi kek tu no hal la.. habiskan pon sanggup.. huhuh..