Wednesday, May 13, 2009

.adakah akan ditangguhkan?..




Sedutan Utusan Malaysia Rabu 13 Mei 2009


KUALA LUMPUR 12 Mei-Kes jangkitan selsema 'khinzir' (H1N1) diseluruh dunia terus meningkat dgn China menjadi negara ke-31 dilaporkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dijangkiti virus tersebut.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata jumlah kes selsema 'khinzir' yang disahkan oleh ujian makmal sehingga hari ini mencatat 4,789 kes dgn pertambahan 396 kes berbanding semalam.


Beliau berkata,pertambahan tersebut dilaporkan di 9 negara iaitu di Amerika Syarikat (364 kes), United Kingdom (8 kes), Panama (12 kes),Kanada(4 kes),Brazil.Columbia.El-Salvador (2 kes),China & Jerman (1 kes).


Katanya,tiada sebarang arahan sekatan perjalanan,perdagangan serta penutupan sempadan dikeluarkan ke atas mana-mana negara bagi perlindungan kesihatan antarabangsa,

"Bagaimanapun,org awam yg mengalami tanda-tanda jangkitan seperti demam,batuk,selsema dan sakit tekak dinasihatkan utk menangguhkan lawatan antarabangsa...."

Perbualan Kami :


nana : mama dalam paper ni ckp jangkitan selsema tu smakin trok la..

mama : *diam* hmm..

nana : mama tak risau ke?

mama : ape susah kalau camtu nnt masuk hospital je la..

nana : aik?? *geleng2 kepala*biar betul mama ni..


jauhkan la dari jangkitan selsema ini & adakah vacation kami akan ditangguhkan???harap2 semuanya berjalan lancar..


Di dalam surah Al-Maidah, ayat 3, Allah berfirman,

Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, dan daging (haiwan)yang disembelih bukan atas (nama) Allah, yang tercekik, yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk, dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu sembelih...
www.tips-fb.com

5 gigitan apple:

ezaty saadah said...

cian nana...
ader sembang2 ngan mak aritu time berita ni kuaq...
mak ckp jadi ke family nana nak pegi? pep0n, insyaAllah...xde pr0blem yer...=)

ezaty saadah said...
This comment has been removed by the author.
.Nana. said...

ezaty-harap2 camtu la ti.nana risau gak neh. :(

norhafiz said...

nana : mama dalam paper ni ckp jangkitan selsema tu smakin trok la..

mama : *diam* hmm..

nana : mama tak risau ke?

mama : ape susah kalau camtu nnt masuk hospital je la..

nana : aik?? *geleng2 kepala*biar betul mama ni..

hafeez : sebenarnya semua risau tapi masih ade perlindung, so, banyak2 la doa ye nana..

.Nana. said...

hafeez-perlindungan??hmm.pakai topeng muke je la..hahaha