Saturday, April 18, 2009

.steam oven fruits cake.


STEAM OVEN FRUITS CAKE





Bahan-bahan :

1) 1 buku @ 250 gram mentega (lepa susu-better if using buttercup)
2) 100 gram brown sugar
3) 250 gram tepung halus @ superfine floor
4) 1 sudu teh esen vanilla
5) 5 biji telur gred A @ 6 biji telur gred B @ 7 biji telur gred C (pilih la salah satu)
6) 2 sudu teh black treacle (letak banyak mana tu ikut suka kamu,kalau nak manis letak lebih)
7) 2 sudu teh baking powder
8) 450 gram mix fruits (imported mix fruits is highly recommended-USA punya)
9) Kepingan Kacang Almond (sebagai hiasan)

Cara membuatnya :

a) 30 gram tepung halus dan gaulkan dengan sebahagian mix fruits & pastikan mix fruits tu lekat dgn tepung. (letak dlm bekas kosong yg berlainan)

b) Dalam mesin pemutar,masukkan 1 buku mentega lepa susu dan brown sugar

c) Lepas dah putar tu masukkan 1 sudu teh esen vanilla

d) Masukkan 6 biji telur (gred B) -ikut la jenis gred telur yg korang nak pilih

e) Letak black treacle mengikut cita rasa masing-masing / 4 sudu besar *kalau nak manis/warna pekat letak lebih la ek*

f) Masukkan lebihan mix fruits berselang seli dengan tepung halus ke dalam mesin pemutar

g)Akhir sekali masukkan seperti mana di nombor A *30 gram tepung halus yg telah digaul dengan mix fruits*.



Sebelum bakar dlm ketuhar :



Selepas : ~



Komen dr lecturer sy :


1) Dia ckp kek sy agak mendap mungkin sebab lambat pukul telur/letak tak rata

2)Taburan kacang almond tak rata


hehehe.tapi lecturer cakap kek sy menjadi..cuma tu je la..sgt hepi tadi dapat belajar buat 2 jenis kek ni.& know what??im the youngest among all of the students..mostly makcik-makcik & nenek2 yg dah umur 40 thn ke atas..tp okayla..boleh masuk dengan mereka semua..semua tanya sy tinggal kt mana & buat apa sekarang.ada juga beberapa org makcik yg mintak no phone sy.dorg cakap kalau sy nak pergi kelas lagi,nnt bagitau.sbb nak ikut sy sekali.*im a bit suprised juga!*.


& ada makcik yg tanya "husna dah berpunya ke?" sy ckp "takde lah.." & then sorang makcik jawab "ha baguslah tu..belajar rajin2 dulu tau.."


InsyAllah..result is coming soon! 28 April 2008.


p/s: next class is on saturday next week! not sure whether i want to learn kuih nyonya,char kuew tiau,masakan india @ aneka pizza.which 1 is better??

www.tips-fb.com

5 gigitan apple:

mr chocolate said...

kalo nk blaja buat kek coklat bleh kursus ngn sy.. sharing yg bik coz sy suka buat kek..

Abdul Mu'in Bin Mukhni said...

huh
ok ar uh,, mnjdi gak akk wt kek ek..

.Nana. said...

eh eh.sy suke kek cokelat!boleh la ajar..
bg cara2 nye okay gak..
:)

zinatulhayah89 said...

nana...waa dah pandai wat kek..
kek c0klat zaty de resepinyer...
nan xteng0k kat bl0g zaty tu..=)
pep0n tahniah yer...
nnty zaty dtg, msk kek taw..=)

.Nana. said...

hehe.
zaty : dapur kt umah nana tengah wat renovation skang..takleh nak masak :((
abeh kotor umah..