Sunday, May 1, 2011

Hidup tanpa pilihan...


Setiap hari, setiap masa dan ketika...Kita akan sentiasa berdepan dengan pelbagai pilihan...


Waktu kecil, kita sentiasa keliru dgn pilihan..


Bila dan besar sikit, kita mula ada citarasa di dalam membuat pilihan..

Kita juga akan dididik untuk sentiasa bijak membuat pilihan..

Kerana satu hari pilihan itulah yg bakal menentukan masa depan kita..


Pilihan-pilihan akan datang silih b'ganti..kita cuma perlu buat pilihan yang tepat..


seperti pilihan :

untuk memilih pasangan hidup
untuk memilih kehidupan yang sesuai dgn kemampuan
untuk mempelajari kehidupan


dan lain2 pilihan lagi..

Bertuahlah kita jika kita ada peluang untuk menikmati pelbagai pilihan.. Kerana di saat dan situasi yg lain, ada antara kita yg tidak b'nasib baik..

Hidup tanpa pilihan..
Tersilap buat pilihan teman hidup..
Tersilap pilih kawan..

Kadang2 terfikir..
Adakah pilihan itu sudah ditentukan oleh takdir..
Atau kita mampu untuk membuat pilihan yg mampu merubah hidup kita?

Hmmm...


Pesan Rasulullulah S.A.W

..."Sekiranya engkau ditimpa musibah janganlah engkau berkata : sekiranya aku lakukan ini makan inilah yg akan berlaku"
Akan tetapi katakanla apa yang menimpa kau adalah QADAR ALLAh dan dia berhak melakukan apa yang dikehendaki..
Sesungguhnya 'kalau' boleh membuka amalan syaitan..-Riwayat Muslim-



Kita wajib beriman & menyakini bahawa segala yang berlaku dgn ketentuan dibawah kekuasaannya dan ketetapan itu boleh diubah atas pilihan manusia itu sendiri..
dengan bantuan kebijaksaaan, usaha dan doa..

wallahua'lam..





thanx a lot to my uncle sebab bawak kami makan besar smlm kt Aroma Ikan Bakar area Jeram Kuala Selangor..walaupun perjalanan jauh..tp enjoy makan oke! seafood macam udang, ketam, sotong dan bermacam jenis ikan uncle cik nana order..tp tau la cik nana ni ada alergik pulak, [gatal2 seluruh muka], tak boleh nak makan seafood2 sgt ni..tapi pakcik dah belanja..makan la sekadarnya..penuh gak 4 buah meja dgn makanan..hmmm..

thanks..kenyang sgt! (:




p/s : happy dpt jumpa baby uncle yg kiut miut tu..dia senyum bile cik nana dtg..yuhuu..


www.tips-fb.com

6 gigitan apple:

asfira aminuddin said...

pilihan yang bijak bwat life kita so meaningful. so hati2 bila memilih agar tak tersilap langkah :)

Anonymous said...

dear...life is about choice...
so choose it wisely... :)

syuhadamdhassan said...

kite suke entry ni. best9..hehe:)
kene bijak dlm membuat pilihan..all da best!:)

TheSyafiq Mokhtar said...

entri ni best.. :D

ofauziaozie said...
This comment has been removed by the author.
.Cik Nana. said...

fiera : betul2..live life to the fullest~ :D

anony : siape ye awk?btw, thanks,, kalau tinggalkan name lg bagus..

ada : nak buat pilihan dr beberapa pilihan agk susah..huhu..

bro sapit : yep! :D