Wednesday, July 1, 2009

.sehelai tali leher kepunyaan beliau..

Near Tower of London & London Bridge

Bismillahirrahmanirrahim

salah satu sebab kenapa saye cintakan photography sebab kepuasan bile tengok hasil photos yg cantik-cantik.lagi2 kalau bertemakan alam ciptaan illahi ini~sungguh mendamaikan!~masa zaman saye buat asasi dulu,ada lecturer saye yg mengajar subjek 'statistics' selalu menceritakan pengalaman beliao travelling.kata beliao setiap tahun beliao & suami akan melancong ke luar negara.beliao kata negara Switzerland sgt cantik~masa itu saye terfikir "alangkah seronoknye kalau aku pun dapat macamtu~".

sampaikan beliao duduk di sane selama 3 bulan & cuti mengajar*masa short sem*.beliao kata beliao hampir2 terlupakan pasal UIA~hehe.mama saye yg amat sukekan travelling selalu menyuruh saye bertanye pd lecturer tersebut tentang negara yg beliao lawati~tp apekan daye~sy seorang yg pemalu!~*tampar pipi sendiri berkalikali*
tp sekarang ni kecoh pasal penyakit selsema babi tu menyebabkan pelancongan domestik amatlah digalakkan~
saye berharap agar Wabak Terhebat itu dapat dipulihkan sedikit masa lagi!~

ini gambar kumpulan saye masa sesi induksi persatuan AKHI.haritu sy menonton drama melayu.tak ingat pulak tajuk drama tu aper.tp yg pelakon utama tu Rozita Che' Wan & Fahrin Ahmad.Rozita Che Wan ni dia seorang wanita berkerjaya tetapi beliao gagal dlm kehidupan berumahtangga.menyebabkan beliao sgt bencikan diri beliao sendiri.tu psl dia jadi seorang yg misteri...tp ape yg misteri di sini..cik nana terkejut sbb tengok Mamat Berbaju Merah kt atas gambar ni jadi watak tambahan dlm cite tu sbg pengawal keselamatan.haha.cik nana mengesat2 mata adakah sah itu adlh beliao??rasa dah betul da!!haha.beliao nih dari Bangladesh,namenye Tasnim.student course economics & management*my course!!*.nanti la bukak sem ni saye bertanyekan pd beliao~

semalam juga sy pegi ke koperasi sekolah adik saye.utk membeli tali leher.dengan niat yg suci dan murni ni maka melangkahla kakiku ke koop tersebut.tengok2 dalam koop tu sume budak lelaki jer*merah2 dah muke ni*.haha sampai2 je ;

cik nana : adik,tie ade tak?nak 2 helai.
guy 1 : ada.*beberape saat lepas tu beliao menyerahkan tali leher tersebut*
cik nana : boleh tolong ikatkan tie ni sekali x?
guy 1 : boleh2..*amek la tie tu semula sambil letak tie tu kt leher beliao*
guy 2 : kak,adik akak ni form 1 ke?
cik nana : haah.form 1.
guy 3 *yg duduk kt luar kaunter* : weh, ko suruh la "dia" ni belajar cara ikat tie tu.mcm bagi org ikan tapi
kalau tak ajar cara memancing susah gak.nanti lepas dah habis makan,tak tau nak dapatkan ikan macamana.*beliao memberikan 1 peribahasa ni,cik nana pun xberapa ingat peribahasa tu*.

dia tu merujuk pd cik nana.guy 3 tu cakap pd kawan2 beliao yg tengah ikatkan tie yg cik nana mintak tu.cik nana tersentak juga bile beliao berkata begitu.bukan tak nak belajar,tapi malu pulak dgn budak2 laki yg tengah ramai masa tu.tapi cik nana perhatikan la jugak camne dorg ikatkan tie tu.sebab dorg ade depan cik nana je.

balik rumah cik nana terfikir juga FAKTA yg budak lelaki tu telah suarakan.betul! saye harus belajar cara ikatkan tali leher!!hahaha.untuk aper??untuk masa depan juge~jom kite belajar cara mengikat tali leher!~

sape kat sini tak reti ikat tali leher??

tarikh keramat iaitu pada 1 Julai 2009,buat pertama kalinya akaun FACE BOOK cik nana telah diwujudkan! haha.gile ketinggalan mesti tu yg korang nak cakap kan??takpe.ni juge atas kate2 encik Aswadil Amin yg telah menyebabkan saye tersedar utk menghasilkan akaun face book ni! org lain main face book..aku masih main friendster lagi..kahkah..

secara jujurnya,saye sebenarnya malas nak terjebak lagi dlm laman web komuniti ini selain friendster.tak tau le kenape.blogging ni pun dah jadi mcm salah satu keperluan.tp sebab tengok cik ynn main game restaurant tu yg mcm nak buat jugak la~



Tower Of London

saye nak mendedahkan sejarah kisah tower of london ni.sebenarnya kamu semua jgn keliru London Bridge dengan Tower Of London.sebab kedua-duanya berbeza.Tower Of London tu yg ada 2 bangunan yg dihubungkan oleh jambatan~

'Tower Of London merupakan sebuah bangunan sejarah yg letaknya di tengah-tengah kota London. ia juga digelar sebagai "The Bloody Tower" kerana salah satu fungsinya sebagai penjara dan tempat hukuman bunuh dijalankan. terdapat dakwaan-dakwaan yg mengatakan terdapatnya hantu berkeliaran di dalam menara ini'

Tapak menara ini pada asalnya adalah merupakan sebuah kubu tentera Rom.Pada tahun 1066, William the Conquerer telah menakluki England dan beliau telah membina menara ini pada tahun 1078 untuk melindungi kota London daripada musuh.Pada tahun 1204, King Henry III telah menjadikan menara ini sebagai kediaman diraja dan juga dijadikan sebagai satu kompleks pentadbiran untuk raja-raja England. Menara ini dikatakan banyak menyimpan kisah misteri yg menyeramkan.



1. Anne Boleyn*gambar di atas* - Hantu yg paling kerap dilihat berkeliaran di dalam menara ini ialah Anne Boleyn. Anne Boleyn adlh isteri kedua King Henry VIII dan ada dicatatkan dalam sejarah bahawa dia telah dihukum pancung di atas menara ini di atas tuduhan pengkhianat negara. ada yg mengatakan dia dihukum pancung kerana King Henry VIII berasa marah terhadap Anne Boleyn kerana gagal memberikannya zuriat. Kelibatnya sering dikatakan berkeliaran di sekitar Menara ini sambil memegang kepalanya yg dipancung.

2.Putera di menara - Selain itu,terdapat juga kelibat hantu 2 budak kecil yang berjalan sambil berpimpin tangan.kanak-kanak ini dikatakan anak kepada King Edward IV yg telah hilang didalan menara ini. terdapat andaian yg mengatakan bahawa kedua-dua kanak2 ini telah dibunuh tetapi mayat mereka masih tidak dijumpai.Punca kehilangan masih kekal menjadi misteri.

3.Catherina Howard*sila search google utk gmbr beliao*- Satu lagi kejadian penuh tragis yg berlaku di menara ini ialah ketika isteri kelima King Henry VIII mahu dipancung. Beliau dikatakan cuba melarikan diri daripada tukang pancung sambil menjerit meminta ampun dari raja.namun akhirnya dia berjaya ditangkap dan kemudian lehernya terus dipenggal.dikatakan terdapat sebilah kapak yg sering ditemui sedang melayang-layang di menara ini sehinggalah hari ini~

4. Selain drpd kejadian2 tersebut,tdapat bnyk lagi kejadian pelik dan misteri yg sering berlaku di menara ini. Antaranya ialah kelibat wanita yg tidak berwajah, jeritan Lady Jane Grey dan tangisan suaminya, Guildford Dudley yg sayu~Ada juga pelancong yg telah melihat beberapa kelibat hantu sedang menjalankan upacara pengkebumian yg amat menyeramkan!~

hmmm. terkejut juga cik nana bila baca kisah ini.cik nana dan famili telah menjejakkan kaki ke Tower Of London pada hari Isnin, 1 Jun 2009. tapi kami tak masuk ke dalam menara tu.cuma di luar sahaja.~adekah anda percaya dgn kisah tersebut?no one knows..

si cipi

last but not least, ini adalah laptop merah jambu kesayangan cik nana yg telah selamat menjadi milik cik nana pada tahun lepas.Fujitsu & hanya mempunya 1GB RAM sahaja!nak tambah!nak tambah!!i would like to call it
"si cipi". short name for si cik pinky!! *hehe*


soalan tambahan utk hari ini :

1)apakah yg paling dekat dgn diri kita?
mati

2)apakah yg paling jauh dgn kita?
masa yg berlalu

3)apakah yg paling ringan didunia ni?
meninggalkan solat

4)apakah yg paling besar didunia ini?
hawa nafsu

5)apakah yg paling berat dlm dunia ni?
amanah

6)apakah yg paling tajam didunia ini?
lidah manusia


oh,ye Biasiswa JPA sudah keluar!! silalah minta~tarikh tutup 10 julai ni!~


terima kasih kerana sudi meluangkan masa utk membaca entri ini! semoga Allah merahmati kamu!! :)
Have a Nice Day!!
www.tips-fb.com

19 gigitan apple:

riBEna said...

waduhh2!
zra bru prasan
mouse nana same n sejibik cm ziera lah!
sep3!!
hehehe


n zra reti ikat tie
sbb dlu kalo kne pakai bju seragam
zra pakai bju tuk teakwndo!
slu kne paki tie n kemeja n sua
heheehhehe

=)hehe~

.Cik Nana. said...

ribena/ziera-sep2!!hehe.leh la jd kembar mouse~

owww..bleh la ajar nana cara nak ikat tie~ni dlm proses pembelajaran~hehe ^.^

riBEna said...

haaa kemba mouse jek nana.haha!
=)

bole2!
bole jek aja
hehehe~

tp ziera x reti gsok bju kemeja
nana reti?
hehehehehe~

.Cik Nana. said...

ribena/ziera-baju kemeja??reti..setiap hari kene gsok bju kemeja.huhu~
mcm biasa je la kan?cube ziera blaja2~tok masa depan gak~hahahahah

noor afzan said...

mssa depan?
oo..gosokkan baju kemeja dan ikatkan tie tuk sang somi ek?
haha~

sayapun tahu ikat tie..
tahu jugak gosok kemeja..

.Cik Nana. said...

afzan-bagus la tu kalau tahu :D
sile turunkan ilmu anda tu!

riBEna said...

nana n afzan!
wah3!!
bes nye dpt gosok bju kemeja
zra smpai ari ni
x lepas2 laa

2 la kne blaja nati bakal somi kne gosok sdri lak kn?
hahahahaha

amboi nana
da bole jd menantu ni
masak da pass
gsok bju da pass

hahahahah~

.Cik Nana. said...

ziera-blom pass lg!sbb tak reti ikat tie lg!ziera xnak ajar!
hahahahah

Nurul Nadia Abdullah said...

hai nana..sronok yer cutii...dah x lama dah..start sem baru..tue la..saya minat jugak jdi photographer ni...sangat2 teringin dslr..msti gmbr2 yang diambil nampk unikk..k..start kena kumpul duit nak beli dslr...oh yer..asal perenggan pertama ayat mcm berterabur jer..huk3..

riBEna said...

da penah masak srdin ari 2..tp kn nana..sume xmkn..hahaha..trus xmo masak dah..hehehe!oowhh jahit ek?mama zra pndai jahit..mcm yg bunga2 2.pastu frame kn.owng pgl ape tah.lupe.hehhee..zra lgsung x reti jahit.hehehe~


ha nati ziera aja la
aja kat kebun ok?
hahahahaha~

MuNsYi^SaMa said...

Bagus. nmpaknye suami xyah la blaja ikat tie. haha. (sy smpai skang xpandai.bile dah ade cara2 ikat tu,mmg mmbantu)

anna boleyn tu yg mcm cite Scarlett Johansson and natalie portman blakon tu kan, The Other Boleyn girl. br ku tahu.

riBEna said...

ziera mmg x reti pape
nk jahit butang kalo tercabut ponsuh mama
kalo kat kolej lak suh membe

truk kn
xtau pape
ishhhhhhhhhhhhh~

hehehehehehehe~

riBEna said...

nk ke arah tdo pon ni nana
nana,
zra da tnye owng2 sume
dieowng leh chat sbb dieowng pakai firefox
huhuhu~

oowhh wat hal ek
xpe2
td pon tenet zra wat hal gak
wosak ckit blog td
ehheheh~

tp da ok

nana~
zra tdo dluuu~
ekkkk~

miss u lah!
hehehehehe~

tata!
salam~

riBEna said...

haah
td de perasaan nk tdo
ni xde la plak
huhu

pasai perasaan ati kott~
huhuhu~

nana tdo lewat ke nih?
=)

riBEna said...

patut laaa
da tdo byk upenye nana ni
hehehehe~

zra da tdo pas isyak
2 yg sedap on9 gak nih
hehehehe~


yup
pasai bf la
mcm kureng caye da kat die skg
huhuhuH~
=)

norhafiz said...

huhu..
tali leher..
wt kelas tambahan plak nana..
hahah..

facebook nana? add yea?
huhu..
nk rayau perak la arini..
lps jumaat berangkat ke perak..

.Cik Nana. said...

hafeez-mesti la..nak turunkan ilmu kt org lain pulak~hehe
hafeez master ikat tali leher x?? :P

hafeez add la nana kt fb..
nak g perak wat pe nih??

.Cik Nana. said...

ziera-hope ure okay!can msj me anytime u like dear~^.^

.Cik Nana. said...

Munsyi-baguslah tu..lepasni rajen2 praktis pakai tie ea..ade gak gune sy letak care2 ikat tie tu..~hehe
sooooo~
anne boleyn tu takot laa tgk muke dia~
:P