Tuesday, June 23, 2009

.biar banyak kerja,jgn banyak cakap!.

hot chocolate!! at Costa Coffee Cafe, Manchester. abg alwi yg bwk my mum,my sis & me to ave breakfast sebenanya.tp last2 cik nana order hot choc! best nye! :). 7 out of 10 coffee lovers prefer costa*their trademark*. skang ni cam addict hot choc je.dulu xamik kisah pun bila org sebut psl hot choc.wat bodo je.haha.


the sims!! bought 1 cd the sims 3.for £40 pounds. share wif my sis. We had to pay £20 each. tapi de probz plak my pinky laptop punya memory RAM hanya 1GB.sbb requirement to play the sims 3 for xp cuma 1 gb.kalau vista nak 1.5 gb.cik nana guna vista.tapi RAM plak xcukup.i need to add my RAM!! got some more money x kamu semua??meh bagi cik nana sikit..hehe



Bismillahirrahmanirrahim
hai kawan2 cik nana!! how are you today???! rindu kamu la!! haha.gmbr kt atas ni my lovely cat, Mimi.tapi dlm The Sims Cik Nana buat nama dia Mimi Nurgayah.haha.sedap gile nama tu kan?? :P.cik nana baru shj pulang dr Kuala Kangsar.pergi wedding sepupu cik nana yg bernama Farid.selamat pengantin baru buat kamu!!!*if u read this,komen la sikit nana pnya blog*.hehe.

lepas dah pergi kuala kangsar tu pergi Sri Iskandar Perak pulak.dok kt umah cousin.tido semalaman ( hr sabtu & ahad ). rumah beliao betul2 berdekatan dgn UiTm Sri Iskandar Perak.aaaah. i got some friends there. sape ek kt sane? Ariff Amri, Mubin , Mardiah & sape2 ntah lg. lame gile xjumpa kamu semua. my cousin plak wat bisnes sewa keta.kata beliao ramai bebudak uitm perak sewa keta beliao tuh*myvi,kancil &viva*. kalau korg ada tersewa keta kt beliao,tu la cousin cik nana.pure kelantanese.& bekas pelajar uitm perak gak. usahawan muda tu.. gaji berapa puluh ribu sebulan. jarak umur dgn cik nana xla jauh sgt pun..haih.nak otak bisnes??amek la kos bisnes..hahaha.

xperlu pun.betul pun org kata 9 dari 10 kekayaan datang dr perniagaan.tapi kene la bijak berniaga.jgn smpai lupa diri pastu last2 haa bungkus kain!! haha. cik nana tengok bebudak kampus skang. sume otak nak bisnes jer. sana sini tampal iklan perniagaan masing2. sampai kt tandas, pintu bilik, board hostel sume penuh dgn iklan bisnes masing2. dari bisnes sewa keta smpai bisnes cuci kipas bilik pun ada! haha. bagus2 idea korg nih! takpe.org melayu kena sentiasa maju ke depan..xkisah la nak berniaga apa yg korang nak,asalkan yg HALAL.ingat tu..halalan toyyiban *yg halal itu lebih baik..*.


okay la.tak nak cakap bebanyak sgt.cik nana ucapkan jutaan terima kasih kpd anda yg sudi membacanya. so jom kita bukak bisnes kt kampus nnt nak tak??hehe :) . ni dah pinjam PTPTN ni lega sket.nak harapkan dapat biasiswa tu entahlah..tunggu sampai kucing berjanggut la..haha..

as usual, cik nana uploaded some pictures masa holiday haritu lagi :

jom makan aiskrim!! i love ice-cream very much!! ni tgh sejuk2 pun bleh beli lg. 2 euro & 50 cent.*kalau xsilap la*. at eiffel tower.wah.cam teringin plak nak makan aiskrim letak chips cokelat.best2!!
marble arch!! bukan kek marble!! haha *gerbang diperbuat dr marble kot??*

Harrods,it is near knidgtbrigde station, kalau naik underground la. *tmpt shopping.NO Photography inside & pls HOLD ur bag.thank u!*

is it considered as ESSENTIAL BREAKFAST??? tepuk dada tanya iman!! hehe.tu la.choose ur food wisely..okey.ape hukum kalau beli makanan mcm ayam & daging mentah sume tu kt peniaga non muslim at UK?ada fatwa cakap dibolehkan.kalau orang tu ahli kitab.tapi persoalannya btul2 ke dorg tu ahli kitab..ntahla..yg penting kalau was-was tu elakkan la.sbb perkara yg kita buat xleh mengandungi syubhah..*sesuatu perkara yg tidak diketahui dgn jelas halal haramnya..*.Ini dijelaskan dlm 1 hadis "Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas dan diantara kedua-duanya terdapat sesuatu yg syubhah dan tidak diketahui oleh kebanyakan manusia.sesiapa yg menjauhi syubhah itu maka sesungguhnya dia telah memelihara agama dan maruahnya,maka sesiapa yg cenderung terlibat dgn syubhah maka ia terlibat dgn melakukan perkara yg haram".mcm KFC & MCD sume tu.ade jugak sesetengah kawan cik nana yg tak berani nak makan sbb dorg ragu2 nak makan.tapi insyAllah benda tu halal.dah ada fatwa dikeluarkan kan?haih.jaga la makanan anda. :) tepuk dada tanya iman k??


anda tau tak apa maksud OFF LICENCE ni???maksudnya..boleh beli tapi tak bleh minum kt dalam kedai.sbb biasanya OFF Licence ni kt kedai kecik2...tapi kalau ON LICENCE biasanya kt pub,bar n nightclub.so of coz dorg minum dlm tu kan.kt UK ni dorg slalu lepak2 jumpa kawan kt bar or pub.errr.jgn masuk eaa.. ada alcohol!!it's not permissible in islam! hehe :)

mickey mouse!! we headed to Disneyland,Paris at France on the last day we were at Paris (7 June). ikut konvoi dgn beberapa org family dr M'sia. tp sampai sana got separated sbb setiap org ada kehendak masing2 kan. :) beli tiket pun dpt murah sket sbb booking online.kt UK everything kalau booking online akan dpt murah.lepas kuar dr France dgn menaiki Feri selama 1 setengah jam tros ke Manchester(dari Port Dover ke Manchester kira-kira 6-7 jam juga la dgn menaiki kereta,Pakcik Fuad yg bawak kami.thanks!!).melawat abg alwi as a Medic Student at University Of Manchester. :)

apa2 game nak main kt Disneyland better guna Fast Pass Ticket.ada mesinnya kt luar berhampiran setiap game.so xpyh la beratur lame2 sgt.*ekceli lama la jgk.average kena tunggu 30 minutes for each game*. kt tiket tu dah ada masa pukul berapa kita boleh main game tu.caranya senang je.masukkan tiket masuk yg mula2 kita dapat tu kt mesin tu.pastu nanti kuar la fast pass ticket tu.

ni tapak tinggalan org yg penah dtg melawat ke Disneyland. i wonder how much they had to pay for this..hmm.how bout u?

kitorg naik ni!! bot !

not forget naik train ni jgk! round 1 disneyland.mcm kalau rasa tak sempat nak main semua games kt Disneyland ni boleh la naik train ni dulu.sbb at least dpt tengok semua tempat sekali lalu kan??trust me,1 day in Disneyland is not enough..perlukan 2-3 hari jgk.tapi u have to pay for every day ticket.hehe.costly la pulak kan?? so better think twice!!

lilo & stitch!! ehh. u know what?? my bro was missing. jenuh la cari beliao. cari punya cari rupanya dia dok tengok benda nih.dancing wif lilo and stitch!!hahaha.bertuah pnya stitch!

kt depan (my bro & abg hassan) & blkg (me & my sis) naik space mountain.dah bagitau dah kan kt entri sebelum ni.sgt gile la naik benda ni!!hahaha.i won't forget this!!exactly mcm naik rollet coaster.pusing2 dah kepala nih.

peace! alamak. dorg ni dah terikut2 plak peace yg cik nana suka buat. :))

ni la tempat dancing wif lilo & stitch!

chipmunk yg nakal ^.^
snow white & 7 dwarfs! korg ingat lagi tak cite dongeng yg korg suka sgt bace masa kecik2??ha ni dia snow white versi manusia! cantek kan beliao??

opss.opss.gambar comel ni tak boleh dilupakan.haha.angkat bakul masuk sendiri lg.ceh!

sebelum balik,hujan jap.kuar plak rainbow yg cantik ni.cantik kan??Very nice rainbow!! glad to see you rainbow!! teringat plak kata2 "Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir.kita bersedih dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari,rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah.Allah berikan kita kesusahan,rintangan sebab DIA nak hadiahkan kita kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha.."

Ingat tu..Hidup ini tak selalunya indah. sedih dan gembira datang bersilih ganti.yang penting teruskan hidup dgn tujuan & matlamat yg betul..as a Khalifah Allah :)


yg penting always MIND UR WORDS!Banyak Diam tidak semestinya BODOH, Banyak Cakap tidak semestinya CERDIK,krn kecerdikan itu buah fikiran, org cerdik yang pendiam lebih baik dari org bodoh yg banyak cakap. so which one urself?? fikir2 kanlah!

"Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya".( Hadis RW ABU NAIM )

Smile Always!!

p/s: lebih baik jangan cakap kalau perkataan itu bakal menyakitkan hati org lain.

www.tips-fb.com

14 gigitan apple:

faiq said...

besh tol pengalaman disneyland kamu..
ader tiket lebih utk aku x?
hehee

riBEna said...

wah!
2 la ek kucing nana?
cumel jgk
=)

.Cik Nana. said...

faiq-tiket lebih kene beli lebih la..huahua.pegi booking on9 cepat :p

.Cik Nana. said...

ribena@ziera-yepp.my lovely cat..name dia mimi.nana syg sgt kt dia!! selalu teman nana.tido & study tgh2 malam.love her so much!!takde pakwe pun xpe!!haha

MuNsYi^SaMa said...

betul. action speaks louder than word. Xnk comment panjang2 la lpas ni kt sini. hehe

.Cik Nana. said...

munsyi-ada pulak camtu.u can say anything u want.okay?haha

zinatulhayah89 said...

pelangi...!!! hehe, sem0ga hidupmu berwarna-warni mcm pelangi...=)

.Cik Nana. said...

zinatulhayah@ati-insyAllah..kalerful!!:D

riBEna said...

xde pkwe pon xpe nana?
cewahhhh..
hehehe!
kure2 ziera asyik duk cm 2 jek
xefektif lagsung tau.
hahahaha~

.Cik Nana. said...

ribena @ ziera - hehe.btol.lgpun xde sape nak nana.huahua. :p .owwhh kekura ziera dok cmtu jer??ziera kene praktis bwk dia jejalan...kasik dia jalan laju sket dr kekura yg lain..okeh x?? :D

riBEna said...

cdgn yg paling bgus nana kasi.
hahahahaha~
mau pas zra wat gtu..
de yg tagkap zra masuk tnjung rambutan
hahaha

zra slu tebalik kn kekure zra 2
kejam kn?
hehehehe~

.Cik Nana. said...

ribena @ ziera - amboih.kejam nye ziera wat gitu??takpe..nana support ziera..
dah terbalikkan tu jangan lupe golek2 kan skali k??
hehe..comel!!

Dba Ghani said...

aku x cakpp...tapi bila aku berckp,pasti org sakit hati.sebab terkena batang idung mereka sendiri~~hehhee

.Cik Nana. said...

dba-hehe.itu PERLI secara halus namanya diba..kalo benda yg dorg terasa tu membawa kebaikan takper la..
kalo yg ckp smpai mencarut2 tu mmg nak kene penampo jer..