Thursday, May 10, 2012

Welcome Back Cik Nana! :)

Assalamualaikum! 
Serious blog ni lama terbiar. Rindu tak terkata nak menulis balik.Bukan langsung tak jenguk blog ni, selalu je sebenarnya. Tapi just tengok post kwn2 je.
Skrg ni cik nana tgh internship for 6 months and a half. Dijadualkan habis 31 Julai ni.
Rasa tak sabar nak habis! Nak rehat puas2.
Hihi.
Oh ye, cik nana intern in auditing & assurance (external audit) . nak tau kenapa pilih tu?kenapa tak pilih accounts or tax?
Sebab audit ni dia menyeluruh, both accounts & tax pun dpt belajar. :)

Objective of Auditing : To provide reasonable assurance the financial statement is free from material misstatement.
maksudnya bagi pendapat tntg penyata kewangan sesebuah syarikat itu bebas dari kesilapan yang material & bebas dari penyelewengan . [haha, translate balik!]

 rainbow cake from wondermilk!! :D

Up to today, dah 10 syarikat dah cik nana pegi utk tolong senior. Area yg cik nana pergi Pelabuhan Kelang, Bangi, Subang Jaya, Glenmarie Shah Alam, Jln P Ramlee KL, Jalan Tun Perak dan terbaru Ampang Park. Biasalah bdk praktikal kena tolong senior2 buat field work. Yg selalu kena buat tentulah 'Vouching'. Kwn2 cik nana panggil kerje mengorek sampah. haha. jgn tanya la kenapa. Tp, skrg ni dah dpt buat bnyk section la juga, terutama nya Opex (operating expenses), PPE (property/plant/equipment), accounts receivables & accounts payables, cash & bank balances etc. Paling2 cik nana suka buat accounts receivables tp tak tau la kenapa. eeeih..kelaka kan?haha..apa2 pun cik nana mmg suka dgn accounts! Double like.

Sebenarnya banyak lagi nak cerita, tapi mcm ketandusan idea & langsung tak berusik lagi kerja utk harini.
Hihi. May Allah bless you all. Doakan cik nana berjaya dlm bidang ni. Amin..


 

Deloitte's Interns 2012 (Audit & Taxation)

Ni masa gathering haritu. From Uitm, UM, UIA, Inti College & USM 
:) 



p/s : kalau suka kerja scara nomad, boleh la pilih external audit. :)
www.tips-fb.com

5 gigitan apple:

eZmALiZa said...

arghhh....rainbow cake tu buat kite rasa macam pergi kedai kek aje....


hehehe =D

twinkle twinkle said...

RAINBOW CAKEE,,,,DA LAMA TERINGINN

hafeez said...

sedap ka rainbow kek ni??huhuhu

.Cik Nana. said...

Ezmaliza
Qiha
Hafeez
: Tak pernah try lagi. will try later.

:)

Hazwan Arif said...

welcome back!!

hehe

http://kalampatah.blogspot.com