Tuesday, May 22, 2012

Adik angkat ; another form of unrequited love?

Salam.
Saja nak berkongsi artikel daripada terfaktab.
Selamat membaca!

Sumber : Terfaktab.com (Di tulis oleh Cob Nobbler)

Malam tadi lepas habis teater, aku balik rumah dan aku tak tahu nak buat apa, tiba-tiba aku terjumpa beberapa artifak lama aku, masa aku masa di sekolah Tingkatan enam dulu. Aku terkenang dengan beberapa orang adik angkat masa aku dulu-dulu.

Entah, sebenarnya aku tak pernah faham apa itu adik angkat. Aku pernah ada adik angkat - tapi aku tak pernah faham konsepnya. Pada masa itu, aku ada adik angkat sebab bandwagoncy - orang ada aku pun nak ada. Macam sesetengah orang - orang ada couple dia pun nak ada couple, so konseptual kepada apa dan kenapa dibuat tu tak pernah cuba difaham. Ada yang kata nak nampak hip dan trendy, ada yang kata nak nampak normal, ada yang kata nak jadi macam semua orang, hakikatnya semua orang pun tak faham apa yang mereka buat.


Menurut ex aku Ez - definisi adik angkat (bagi lelaki) atau abang angkat (bagi perempuan) ialah seseorang yang ingin dicinta tetapi gagal untuk dinaiktaraf menjadi boyfriend/girlfriend. Tapi aku bercakap dengan dia, dia sendiri pun ada adik angkat juga - dia kata, adik angkat (bagi perempuan) atau kakak angkat (bagi lelaki) adalah mempunyai nilai yang berbeza, mempunyai nilai tanggungjawab. Cheh, bullshit. Umur bukan faktor couple ke apa. Aku sendiri pernah ada kakak angkat. Aku sendiri pernah ada adik angkat. Tapi aku tak pernah ada abang angkat - entah, somehow orang yang lebih tua aku lebih selesa menganggap sebagai member je kalau lelaki.


Tapi memang betullah sikit, sikitlah - aku ada crush dengan adik angkat aku - semua. Even adik angkat aku sorang tu pun dia tau. Tapi ada sampai satu tahap, kau tak tahu hubungan kau ni difriendzonedkan ke, diadikberadikkan ke, atau dicintakan? Sebab kalau hubungan ini difriendzonedkan, kau takkan nak call hari-hari dan bercakap berjam-jam lamanya, misalnya. Kalau diadikberadikkan, mustahil - sebab aku dengan adik-beradik aku selalu bergocoh. Berbabi-babi dan mencarut-carut adalah lumrah biasa adik beradik. Mana ada adik beradik yang cakap dengan nada desibel rendah dan bermesra-mesraan. Tapi kalau bercinta, kenapa tak boleh bersatu?


Atas kekeliruan ini, aku terfaktab dalam hubungan ini. Aku dah ada awek back then, tapi sebab dah terlampau rapat dengan adik angkat ni, segala masalah dan perasaan dikongsi, manakala awek aku dulu tu back then tersangat busy dan jarang bercakap dengan aku, lama-lama aku fall dengan adik angkat aku.


It's awkward, you fall in love with someone that you called "adik". Memang awkward.


Aku ada 4 orang adik angkat sepanjang kehidupan aku, dan satu kakak angkat. Empat orang adik angkat aku tu namanya Aelisha, Farhana, Nadirah dan Sherina Ellyana(which berjaya dinaiktaraf menjadi girlfriend), dan seorang kakak angkat bernama Sharina(spelling dia lain). Setiap kali bila adik angkat aku ni berpakwe aku jadi emo lain macam, walhal tak ada relationship pun sebenarnya pun. Aku tak faham. Aku rasa macam nak hanggul-hanggul kepala aku dengan membetulkan korteks serebrum aku agar berfikir secara rasional dan bukannya emosional. Kecuali Sherina Ellyana(dia ni tak pernah ada boyfriend sebelum aku), yang lain semua pernah buat jiwa dan raga aku jadi kacau walhal patutnya tak ada benda.


Entah, lepas berlaku terfaktabnya relationship adik angkat dengan mereka ni, ada yang dah pindah lost contact, ada yang jadi girlfriend (eventually meninggal dunia), aku dah tak ada lagi dah adik angkat. Entah, mungkin aku sendiri dah tua dan merasakan benda ini sangat poyo. Ya, entahlah, sampai sekarang aku tak boleh nak define orang yang ada adik angkat atau abang angkat ni untuk apa, kalau ada adik sendiri tapi tak sayang pun tak guna juga, ye dak?

Akhirnya aku accept, seperti Romi dan Bunga Ramona dalam blovel "
Rokok Nan Sebatang" - hubungan yang difriendzonedkan memang perit untuk diterima, terutamanya kena cockblocked dengan member sendiri. Macam adik angkat aku tu, ada juga yang bercouple dengan member aku. Rasa macam sakit je hati, tapi aku tak boleh marah. Macam celaka.

Pada akhirnya, sayangilah adik sendiri sebelum nak beradik angkat. Kalau tak, sakit jiwa. Kalau tak ada adik, suruhlah mak ayah "adakan" adik baru.
p/s : Bergelingan air mata baca artikel ni. Serious benda ni ada betul nya. Fikir2 kan lah sejenak.

www.tips-fb.com

1 gigitan apple:

Anonymous said...

nice..(^^,)