Saturday, November 29, 2008

.mimaland in memory.

. happy 21st anniversary for my parents.
.29 november 1987.



.MIMALAND NOW A GHOST TOWN.








korang penah dengar tak satu tempat nama mimaland ni?ekceli tempat ni wujud sebelum wujudnya sunway lagoon tu.mimaland ni tempat rekreasi terkenal la dulu di lembah klang.dibuka pada tahun 1975.terletak di batu 11 Gombak, 25 km dr Kuala Lumpur menghala ke jalan lama Gombak - Bentong.di mana lokasinya terletak berhampiran dgn UIAM.sgt dekat dgn mahallah asma',hafsah sume tu.dekat belakang2 juga.opss.baca dulu sampai habis ye sejarah tempat mimaland ni.Mimaland ni tempat rekreasi dan juga tmn dinasour ala-ala jurassic park la gitu.menjadi lokasi penggambaran filem-filem melayu.mengikut temubual penduduk (2008),penah ditemui harimau disitu,dan popular kpd mereka yg suka kpd dunia misteri dan mencari hantu.mengikut satu sumber dr seorang kawan sy ni, tempat tu skang jadi tempat pemujaan dewa-dewa,black mental dan tempat buang mayat bg gengstar.hehe.takutnya dengar..bnyk kejadian aneh blaku yep.orang asli kat situ pun tak bagi org ramai masuk kawasan situ sbb BAHAYA. tahyulnya la bila dengar cite-cite mcmnih.tolonglah bg pedoman pdku kerana ku sudah merasa takut..



mari kita lihat keadaan MIMALAND selepas ditutup pd tahun 1994 akibat tanah runtuh.dan mungkin juga bangkrap? :)



AFTER CLOSED :





This road leading to Mimaland used to be quite busy.now it is in a perpetual state of disrepair




no longer in use : This bus stop used to be crowded with people on weekends at Mimaland in Batu 11, Gombak.








In ruins: The rundown office of the former recreation park








Apa pendapat korang? takut tak? hehe. kpd bebudak UIA yg bakal ke sana,korang perlu gak rasa takut tu. tp berpada-pada la. banyakkan mengingati-NYA.insyallah 'benda2' tu pun takut nak dekat ngan kita.nak mintak kerjasama dari sesiapa yg tahu pasal MIMALAND ni boleh tinggalkan komen ataupun sekurang2nya bagi respons pd saya.sbb sy nak sgt tahu sejarah mimaland ni.tau pun cuma yang ni je la.


www.tips-fb.com

12 gigitan apple:

faqiha said...

mcm best je tmpt ni?hihi..agak misteri la jgk tgok dlm gbr pun pun smcm je

.Nana. said...

best la masa taun 80an
skang ni tmpt neh da jd tmpt pemujaan dewa2
waa.amat seram tp cam adventurous gak kalau wat lawatan kt cnih.haha~

faqiha said...

knp bdk uia kene g sini?

.Nana. said...

bukan kene g sane sbb benda tu..tp campus kitorg mmg berdekatan dgn tempat neh..nak wat camner..

queenrara said...

my mom tahu lah cerita about mimaland! :DD hee menakutkan!

Abdul Mu'in Bin Mukhni said...

huhu.. rase nk g jungle tracking kt sana lps spm neh.. tmpt dye boleh cek kt wikimapia.org ... jalan gombak bentong.. hehe.. kt sni sy wat lesen... x taw ad tmpt best kt stu.. huhu .

.Nana. said...

kak rara - citer kan la!nak taw nak taw :D

muin-nak g mimaland ker?serius..

Tihara said...

tk penah denga tp abg ipar org bentong..x penah lak die cite..nti kna tanye abg ngah ni

.Nana. said...

tanye la yer.nnt cite kt sy :)

nIkkynAzA said...

huish!
biar betol???
dkt eh?
ahahaha
grrrr
tkot ar plak..
huhu

Kyla said...

1st time dgr. tak tau plk cite. hehe.

.Nana. said...

tu laa..sy pun baru taw.pas ilman bgtao..